Západní medicína sází na zeleninu, čínská klade důraz na vnitřní rovnováhu a ajurvéda doporučuje očistné masáže

Jarní měsíce jsou ideální dobou pro důkladnou očistu těla od škodlivých a jedovatých látek, které se v našem organismu nahromadily přes dlouhé období zimy. Detoxikačních kůr existuje více a vybírat si můžete například mezi západní, čínskou a indickou. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Cílem tohoto článku není rozhodnout o tom, zda je lepší západní, ajurvédský či čínský způsob detoxikace. Každému může “padnout” jiný přístup, a  právě to je na tom skvělé. To, že si můžeme vybrat to pravé pro nás a naše zdraví. Cíl je ve všech třech případech stejný. Očistit organismus od toxinů, obnovit činnost všech důležitých orgánů a znovu nastolit rovnováhu uvnitř těla. Budete se cítit lehčeji, svěžeji, zdravěji, plni nové energie a v pohodě.

Západní medicína: Základem je pestrý a vyvážený jídelníček

Ideální je, pokud člověk dodržuje zásady zdravého životního stylu po celý rok. Pestrý a vyvážený jídelníček tělu dodává všechny živiny, vitamíny, minerály a další důležité látky pravidelně. Díky tomu tělo nestrádá a netrpí žádným nedostatkem.

Jarní detoxikace prospěje všem a zejména těm, kteří pociťují, že se necítí ve své kůži. Trápí je časté a opakující se zdravotní problémy a dobře se necítí ani po psychické stránce. Zároveň není příliš vhodné pouštět se do drastických očistných technik a vhodná je spíše lehká očista. Na mysli máme několikadenní půsty či výplachy střev, které mohou některým osobám spíše ublížit než prospět. Poradit se se svým lékařem by měly také těhotné ženy a samozřejmě lidé, kteří jsou nemocní.

Příklad týdenního očistného jídelníčku dle západní medicíny:

První den je čistě zeleninový. Čerstvou zeleninu si rozdělte do pěti dávek, přičemž celkově by se mělo cca jednat až o 1,5 kilogram zeleniny. Zeleninu je ideální konzumovat v syrovém stavu a k ochucení použít kvalitní olivový olej. V případě, že dáváte přednost tepelné úpravě, použijte opět kvalitní rostlinný olej.

Druhé den je ovocný. Opět si připravte 1 až 1,5 kilogram čerstvého ovoce, vhodnější jsou druhy s nižším obsahem cukru, jako je ananas, jablka, mango či grep. Třetí a čtvrtý den je dovoleno jíst zeleninu i ovoce s tím, že začnete přidávat sacharidy, např. brambory, rýži či celozrnné pečivo.

Pátý a šestý den k výše uvedeným potravinám přidejte živočišné bílkoviny v podobě sýrů, jogurtů a tvarohu. Teprve sedmý den je dovoleno začít jíst i lehčí bílé maso (např. kuřecí, krůtí, králičí a ryby). Pozor však na úpravu! Zapomeňte na smažení, maso vařte, duste či pečte a to na minimu tuku. Po celou dobu očisty nezapomeňte na pitný režim.

Čínská medicína: Dostatek jarní zeleniny a minimum chemie

Podle tradiční čínské medicíny játra a žlučník zodpovídají za hladký tok energie a krve v těle. Přes játra prochází také všechny emoce. Nejsou-li tyto orgány v rovnováze, vznikají zdravotní problémy, napětí a psychická nepohoda. Během jarních měsíců proto není dobré zatěžovat játra a chcete-li své tělo očistit, je jistější se poradit s lékařem, který se čínskou medicínou zabývá.

V první řadě je důležité minimalizovat veškerou chemii, která se do našeho těla dostává. To platí jak pro jídlo, tak i pro léky, pokud nejsou nezbytně nutné. Základem očistného jídelníčku je typická jarní zelenina a bylinky, jako je pažitka, petržel, pórek, kopřiva, pampelišky, brokolice, růžičková kapusta, bílá ředkev, ředkvičky, různé klíčky a výhonky (sója, čočka, mungo a další). V jídelníčku by neměly chybět ani kvalitní obiloviny (kroupy, oves, ječmen, bulgur, špalda či žito) a luštěniny (sójové boby, natto a tempeh).

Pitný režim je důležitý v každé medicíně. Čínská však doporučuje pít vlažnou vodu, která prošla varem. Důležitý je rovněž přiměřený pohyb a především odpočinek a spánek.

Ajurvédská medicína: Dopřejte si očistné masáže

Ajurvéda neboli tradiční indická medicína stejně jako ostatní východní směry klade důraz na rovnováhu. Při očistě hrají důležitou roli speciální očistné olejové masáže, které provádí dva maséři. Díky tomu se škodlivé látky vyplaví z těla rychleji. Po masáži následuje napařování, při němž se používají bylinky. Údajně účinné je i kapání oleje do nosu.

Jídelníček nelze doporučit obecně. Ajurvédská medicína rozlišuje tři různé typy lidí a jídelníček by měl připravit na míru ajurvédský odborník. Základem je vynechání masa, sladkých a tučných jídel a dostatečný pitný režim. Podobně jako čínská medicína ajurvéda rovněž doporučuje teplé nápoje. Pokud totiž tělo přijme chladnější tekutiny, dostane se do nerovnováhy.

TIP: Není horší či lepší medicíny. Sami se můžete rozhodnout, která bude vyhovovat právě vám. Důležité je vaše zdraví a psychická pohoda. Další zajímavosti ze světa výživy najdete na Dietazdravě.cz, kde si můžete sjednat schůzku s výživovým specialistou a nechat si připravit jídelníček na míru.